Burn-out: voorkomen is beter dan genezen!
Eén op de zeven mensen heeft burn-out gerelateerde klachten. Dit aantal lijkt alleen maar toe te nemen. Bij burn-out klachten staan vermoeidheid en lichamelijke uitputting op de voorgrond, ook concentratieproblemen, emotionele instabiliteit en een gevoel van gejaagdheid kunnen kenmerken zijn.
Het is een feit dat iedereen een burn-out kan krijgen. De wereld om ons heen vraagt steeds meer van ons. Bijna alle mensen staan altijd ‘aan’. Agenda’s worden zowel privé als zakelijk volgepland en we zijn continu bereikbaar. Een burn-out ontstaat na een lange periode van te veel stress en te weinig de tijd nemen om te herstellen. Grenzen worden niet aangeven, tot men niet meer anders kan. In mijn praktijk zie ik mensen die volledig zijn ‘opgebrand’. Wat die grens is, is per persoon verschillend. Een mooi vergelijk vind ik altijd dat het lichaam net een mobiele telefoon is die veel taken aan kan maar de batterij zal regelmatig moeten worden opgeladen. Even een week vrij of een vakantie zullen alleen de reserve batterij opladen en die loopt daarna weer net zo hard leeg.
Om een burn-out te voorkomen of de duur te beperken is het heel belangrijk dat men leert signalen van het lichaam te herkennen en juist daar kan ik goed bij helpen.
Werkgevers kunnen vaak door tijdig een goede coach in te zetten langdurige uitval van medewerkers voorkomen. Het is mooi om te zien welke resultaten er behaald kunnen worden door een goede samenwerking met werkgevers in dit soort trajecten, zodat het welzijn van de medewerker op 1 komt te staan. Meer weten? Ik kom er graag over praten onder het genot van een kop koffie.