Maak een afspraak via 06-22406832

De kracht van non-verbale communicatie

De kracht van non-verbale communicatie

Ik kon er geen genoeg van krijgen om de wisselwerking te zien tussen die twee. Een jong Italiaans stel wat samen een schilderachtige Agriturismo runt, waar ik samen mijn kinderen verbleef afgelopen maand. In de regio Puglia vonden we dit pareltje en ik voelde mij meteen thuis. Tijdens het opruimen van de tafel bij het ontbijt begon ze ineens heel hard te lachen. Om iets wat wij niet begrepen, maar duidelijk veroorzaakt werd door de gebaren die hij verderop maakte. Op een ander moment werden haar ogen groot, waarop hij snel zijn sigaret uitdrukte. Haar ogen spraken boekdelen. Daar moest ik dan weer smakelijk om lachen.

Je hebt aan een half woord genoeg. Je hoeft elkaar maar aan te kijken en je weet al wat de ander bedoeld. Ken je dat?

Non verbale communicatie…
Vaak wordt onderschat welke impact alleen al een gezichtsuitdrukking heeft. Voeg daar dan nog lichaamstaal, bewegingen en intonatie aan toe. Allemaal van invloed op de interpretatie van je woordkeuze. Zo kan je je voorstellen dat jouw maniertjes, die je misschien niet altijd bewust inzet, van grote invloed zijn op de reactie van jouw gesprekspartner. ‘’Ik bedoelde het niet zo’’ is dan ook een veelgehoorde goedprater voor miscommunicatie. ‘’Gelukkig ken ik je langer dan vandaag,’’ trouwens ook.

Lichaamstaal vormt groot deel van de boodschap

Non-verbale communicatie vormt een groot deel van menselijke interactie. Hoewel woorden een belangrijke rol spelen in hoe we onze gedachten en gevoelens uitdrukken, wordt vaak gezegd dat non-verbale signalen zelfs nog krachtiger zijn. Studies tonen aan dat slechts 7% van de communicatie wordt overgebracht door woorden, terwijl 38% via toon en stem gebeurt, en maar liefst 55% door lichaamstaal. Dit betekent dat onze gezichtsuitdrukkingen, gebaren, lichaamshouding, en oogcontact veel meer zeggen dan we misschien denken.

Onze interne toestand wordt weerspiegeld in onze non-verbale communicatie. Met andere woorden, hoe we ons voelen en wat we denken, komt tot uiting in onze lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en zelfs in de manier waarop we ademen. Denk bijvoorbeeld aan een moment van stress of onzekerheid. Je lichaamstaal verraadt dit vaak, zelfs als je probeert het te verbergen. Dit kan zich uiten in onrustig bewegen, gespannen spieren, of zelfs het vermijden van oogcontact. NLP leert ons dat door bewust te worden van onze non-verbale signalen, we meer controle kunnen krijgen over hoe we ons voelen en hoe we op anderen overkomen.

Congruent communiceren
Een krachtig concept binnen NLP is ‘congruentie’. Dit betekent dat wat je zegt in overeenstemming moet zijn met hoe je het zegt. Als je bijvoorbeeld probeert zelfverzekerd over te komen maar je houding is ineengedoken en je stem zwak, dan is er sprake van incongruentie. Mensen zullen instinctief opmerken dat er iets niet klopt, wat kan leiden tot wantrouwen of verwarring. NLP benadrukt het belang van congruentie door te leren hoe je je lichaamstaal kunt afstemmen op je woorden, waardoor je boodschap krachtiger en geloofwaardiger wordt.

‘Rapport maken’ draait om een goede verstandhouding

Een ander belangrijk aspect van NLP is het opbouwen van rapport, oftewel een goede verstandhouding met anderen. Rapport ontstaat wanneer er een gevoel van wederzijds vertrouwen en begrip is. Een van de technieken die NLP hiervoor aanbeveelt, is het spiegelen van de lichaamstaal, toon en tempo van de ander. Door subtiel de lichaamshouding, gebaren en stem van de ander te imiteren, creëer je een gevoel van connectie en wederzijds begrip. Dit is geen manipulatie, maar een natuurlijke manier om af te stemmen op de ander.

Denk bijvoorbeeld aan een gesprek waarbij de ene persoon energiek en enthousiast is, terwijl de andere rustig en gereserveerd is. Als je de rustige persoon iets te enthousiast benadert, kan dat leiden tot een gevoel van ongemak. Door je non-verbale communicatie aan te passen, kun je een brug slaan en een gevoel van harmonie creëren, wat het gesprek ten goede komt.

De kracht van communicatie in Puglia, Italie Puglia Italie en de kracht van non-verbale communicatie

Verbeter jouw communicatie op de werkvloer!

NLP biedt praktische tools om bewuster om te gaan met non-verbale communicatie. Door je bewust te worden van je eigen lichaamstaal en die van anderen, kun je niet alleen je communicatie verbeteren, maar ook je persoonlijke en professionele relaties versterken. Hier zijn enkele tips gebaseerd op NLP om je non-verbale communicatie te verbeteren:

  1. Wees je bewust van je lichaamshouding: Sta of zit rechtop met een ontspannen houding. Dit straalt zelfvertrouwen uit en maakt je meer benaderbaar.
  2. Oogcontact: Oogcontact is cruciaal om verbinding te maken. Te veel kan echter intimiderend zijn, terwijl te weinig kan overkomen als ongeïnteresseerdheid. Zoek naar de juiste balans.
  3. Let op de ademhaling: Je ademhaling kan veel zeggen over je emotionele toestand. Rustige, diepe ademhaling straalt kalmte uit, terwijl oppervlakkige ademhaling vaak wordt geassocieerd met stress.
  4. Gebruik gebaren bewust: Gebaren kunnen je woorden kracht bijzetten, maar overdrijf niet. Zorg dat ze natuurlijk en ondersteunend zijn aan wat je zegt.
  5. Spiegel de ander subtiel: Dit helpt om een gevoel van wederzijds begrip te creëren. Let hierbij niet alleen op lichaamstaal, maar ook op toon, tempo en zelfs woordkeuze.

Aan de slag met inzichten en technieken op 9 september

De kracht van non-verbale communicatie kan niet worden onderschat. Het is een essentieel onderdeel van hoe we met de wereld om ons heen communiceren en hoe we relaties opbouwen. Door de inzichten en technieken van NLP toe te passen, kun je je bewustzijn van non-verbale signalen vergroten en je communicatie naar een hoger niveau tillen. Dit leidt niet alleen tot meer effectieve interacties, maar ook tot een dieper begrip van jezelf en anderen.

Loop jij op de werkvloer nog weleens tegen misverstanden aan?
Hier gaan we op 9 september mee aan de slag! Jij kan er bij zijn. Je leert alles over de invloed van fysiologie, gebaren, stemgebruik en beeldspraak op de gemoedstoestand van de ander. En vooral ook hoe dit dus bij jou werkt. Reuze interessant toch?! Yvette Schmitz en ik verwelkomen jou graag op de training: 𝗩𝗲𝗿𝗴𝗿𝗼𝗼𝘁 𝗷𝗲 𝗰𝗼𝗺𝗺𝘂𝗻𝗶𝗰𝗮𝘁𝗶𝗲𝘃𝗮𝗮𝗿𝗱𝗶𝗴𝗵𝗲𝗱𝗲𝗻 𝗼𝗽 𝗱𝗲 𝘄𝗲𝗿𝗸𝘃𝗹𝗼𝗲𝗿.

communicatietraining vergroot je communicatievaardigheden. Voor een effectievere communicatie op de werkvloer.

Meld  je nu direct aan  via  mijn contactformulier o.v.v. Communicatietraining 9 september. De investering voor  dit waardevolle programma is slechts € 149,- De aanmelding is definitief wanneer je de bevestiging met details en de  factuur van mij ontvangt. Net te laat? Dan zet ik je op de wachtlijst. Hoewel, voor jou hebben we nu vast nog een plekje!

Heb je nog vragen? Kan ik met je meedenken of deze training iets voor jou is? Laat het weten!