Maak een afspraak via 06-22406832

Outplacement uitgelegd

Wat is Outplacement eigenlijk?

Als NOLOC gecertificeerd register loopbaancoach bied ik outplacement aan om werknemers die ontslagen zijn of met ontslag bedreigd worden te helpen bij het vinden van nieuw werk. Het doel is om een goed en respectvol afscheid mogelijk te maken en een passende nieuwe start te realiseren voor zowel werkgever als werknemer. Outplacement omvat loopbaanbegeleiding, sollicitatietraining en andere ondersteunende activiteiten die zijn afgestemd op de individuele behoeften van de werknemer.

Belang van outplacement in de huidige arbeidsmarkt

In de dynamische arbeidsmarkt van vandaag biedt outplacement talloze voordelen. Werkgevers kunnen hun betrokkenheid tonen bij het welzijn van hun werknemers, wat de moraal en reputatie van het bedrijf ten goede komt. Werknemers krijgen de kans om met professionele hulp hun carrièrepad te herzien en nieuwe mogelijkheden te verkennen, wat resulteert in persoonlijke en professionele groei. Een win-win situatie dus.

Voordelen van Outplacement

Voor werkgevers

Outplacement kan de reputatie van de organisatie beschermen en juridische complicaties verminderen. Het toont goed werkgeverschap en zorgt ervoor dat het afscheid met respect en zorgvuldigheid verloopt.

Voor werknemers

Werknemers krijgen ondersteuning bij de overgang naar een nieuwe baan, inclusief loopbaanadvies, sollicitatietraining en persoonlijke begeleiding. Dit helpt hen sneller en effectiever nieuw werk te vinden, terwijl ze tegelijkertijd waardevolle vaardigheden en inzichten opdoen.

Outplacement Proces

Hoe ziet zo’n outplacement proces er dan uit? Vraag je je misschien af. Het traject begint met een intakegesprek om de behoeften en doelen van de werknemer te bepalen. Vervolgens stellen we een persoonlijk plan op dat verschillende methoden en instrumenten kan omvatten.

Ondersteuning en begeleiding

Het outplacementproces kan bestaan uit:

 • Rouwverwerking
 • Werken aan zelfvertrouwen
 • Loopbaanbegeleiding
 • Beroepskeuzetest
 • Assessments zoals DISC / TMA analyse of de werkenergieanalyse
 • Sterkte- en zwakteanalyse
 • Arbeidsmarktoriëntatie
 • (Digitaal) netwerken en online profilering
 • Sollicitatietraining (inclusief videosollicitaties)
 • Slim netwerken, ingangen creëren en bemiddelen

outplacement coach en begeleider Simone Jansen Doetinchem”Bij Simone vond ik een rustpuntje. Ik hoefde mij niet meer druk te maken over het proces, maar ik kon me echt richten op mijn herstel. en al snel weer mogelijkheden elders zien! ”

Veel kandidaten vinden snel nieuw werk en ervaren het traject als een kans om zowel persoonlijk als professioneel te groeien. De inzichten en vaardigheden die tijdens het traject worden opgedaan, versterken hun positie op de arbeidsmarkt.

Wanneer is outplacement van belang?
Outplacement kan worden ingezet in verschillende situaties, zoals:

 • Reorganisatie waarbij arbeidsplaatsen vervallen
 • Verandering van functie die niet meer past bij de werknemer
 • Conflictsituaties of simpelweg verschil in visie
 • Burn-out of stressgerelateerde problemen
 • Werknemers die momenteel werkloos zijn en op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging

Ben je bij mij aan het juiste adres?

Bij het kiezen van een outplacementbureau is het belangrijk te letten op de ervaring en kwalificaties van de coaches, de aangeboden methoden en instrumenten en de mate van maatwerk en persoonlijke benadering. Ook is het natuurlijk belangrijk dat het klikt. Daarom bied ik altijd een vrijblijvende kennismaking aan. Elk persoon en elke situatie is uniek. Een effectief outplacementtraject is afgestemd op de specifieke behoeften en doelen van de werknemer, met een persoonlijke aanpak die hen optimaal ondersteunt.

Conclusie over Outplacement

Outplacement biedt waardevolle ondersteuning voor zowel werkgevers als werknemers tijdens de overgang naar nieuw werk. Het draagt bij aan een respectvol en professioneel afscheid, terwijl het werknemers helpt hun carrière voort te zetten met nieuwe inzichten en vaardigheden. Ben jij als werkgever op zoek naar outplacementbegeleiding voor jouw medewerkers? Neem dan contact met mij op voor meer informatie en een vrijblijvend gesprek.